Unicef.

Campagne voor Unicef, #mijnnieuwewereld.

Hoe spreek je jongeren aan zonder belerend te zijn?

Tijdens de coronacrisis zag Unicef hoe moeilijk het was om jongeren te bereiken met belangrijke informatie over gezondheid, veiligheid en mentaal welzijn. Klassieke overheidscommunicatie werkte niet. Jongeren wilden geen belerend vingertje, maar erkenning van hun realiteit.

Mijn rol: van strategie naar stijl

Samen met het team van Meute ontwikkelde ik de visuele stijl van deze campagne.

Mijn opdracht: zorg dat jongeren zich gezien voelen. Geen institutionele huisstijl, geen blauwe banners met logo’s, maar een visuele tone of voice die aanvoelt alsof het vanuit henzelf komt.

  • Een stijl die social-first is ontworpen: scherp, snel te herkennen, deelbaar

  • Flexibele templates voor stories en posts, afgestemd op Instagram en WhatsApp

  • Typografie en kleurgebruik die aansluiten bij jongerencultuur zonder vluchtig te worden

  • Beeldselectie waarin jongeren zichzelf zagen – niet gepolijst, maar écht

De beeldtaal ondersteunde het idee dat jongeren zélf de afzender zijn. De campagne werd daarmee geen boodschap over jongeren, maar een platform van jongeren.

“Het jaar 2020 heeft de wereld op zijn kop gezet. In de wereldwijde coronacrisis werkt UNICEF extra hard, voor ieder kind. De coronacrisis brengt de nodige uitdagingen met zich mee, maar biedt ook kansen om de wereld te verbeteren. Hierin is de stem van jongeren onmisbaar. De keuzes die de politiek vandaag maakt, beïnvloedt hun leven nu en in de toekomst. Daarom vroegen wij jongeren tussen de 13 en 18 jaar in Europees en Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) om hun mening en ideeën te delen voor de nieuwe wereld die zij graag willen zien.''